De mest vanlige muskelproblemene i Norge

De mest vanlige muskelproblemene i Norge

Opp gjennom årene har jeg lidd av en del ulike muskelproblemer som av ulike årsaker har dukket opp i forbindelse med trening, mye stillesitting, og perioder uten trening. 

Vi bruker musklene for å komme oss rundt, og stort sett for å utføre alle de dagligdagse aktivitetene som vi tar for gitt. Men når problemer dukker opp, så kan det vise seg at det ikke lenger er like enkelt å gjøre disse “dagligdagse” tingene.

Siden jeg selv har oppdaget viktigheten av å ha velfungerende muskler, så tok jeg kontakt med Salis Fysioterapi, som driver fysioterapi i Kristiansand hvor jeg bor, for å finne ut mer om temaet. I tillegg til å utføre en del egen research, så spurte jeg dem hva som er de mest vanlige muskelproblemene i Norge, og her er noen av tingene jeg fant ut. 

Stivhet

Et av problemene som de aller fleste opplever med musklene sine er stivhet. Om det er nakken, ryggen, skuldrene, eller beina vi prater om, så er stivhet en av de mest utbredte “sykdommene” som folk lider av i dag.

Det finnes flere grunner til at vi blir så stive i muskler og ledd. Her er noen av dem:  

Mye stillesitting: Når vi sitter må musklene våre jobbe veldig statisk for å holde oss oppe, ofte i mange timer. Samtidig har vi bøyde knær, noe som forkorter de bakre lårmusklene. Siden de er koblet sammen med rumpe- og ryggmuskler, så kan dette skape videre problemer. 

Trening: Når man trener skaper man høyt spenn i musklene, og trekker dem bokstavelig talt sammen. Hvis man ikke tøyer ut vil noe av spenningen fortsette å være der, slik at muskelfibrene blir kortere over tid. 

Lite uttøyning: Det er viden kjent at man bør tøye ut etter å ha vært på trening eller gjort en form for krevende fysisk aktivitet. Like kjent er det derimot ikke at uttøyning er noe man bør gjøre regelmessig for å opprettholde gode og løse muskler. 

Skader

Muskelskader er et problem som hovedsakelig er begrenset til idrettsutøvere og overivrige mosjonister. I et ønske om å bli bedre setter man i gang et hardt treningsregime som kan føre til at muskler og ledd blir overbelastet, og i verste fall får skader.

Akutte skader som skjer ved fall og andre situasjoner som rammer musklene er også en faktor. 

Atrofi

Når en muskel ikke brukes nok, fører det til at den begynner å svinne bort. Denne prosessen kalles atrofi, og kan forekomme når man for eksempel har blitt syk og må bli liggende i noen uker. Man føler seg svak og har mistet mye muskelmasse når man så prøver å reise seg igjen.

Eldre er spesielt utsatt for atrofi, og må jobbe ekstra hardt for å beholde muskelmassen sin. Dette er en av grunnene til at det er så viktig å holde kroppen sterk ved å jevnlig gjennomføre styrkeøvelser. De trenger ikke å være så tunge, men de må være der.

De mest vanlige muskelproblemene i Norge
Scroll to top